Novosti

''Zbornica'' pomela konkurenciju na 69. dodjeli nagrada Pula Film Festivala!

''Zbornica'' pomela konkurenciju na 69. dodjeli nagrada Pula Film Festivala!

24.07.2022.

U konkurenciji od čak 10 dugometražnih domaćih naslova, ''Zbornica'' Sonje Tarokić trijumfalno je u subotnjoj večeri 23. srpnja paradirala pulskom arenom osvojivši ukupno 5 nagrada i to onih za najbolji film, najbolju režiju (Sonja Tarokić), najboljeg glavnog glumca (Stojan Matavulj), najbolju sporednu glumicu (Nives Ivanković) te za najbolju montažu (Borna Buljević).

Apsolutnu dominaciju ''Zbornice'' spriječila je fantastična Lana Barić s nagradom za najbolju glumicu u dugometražnom debiju nekadašnjeg filmskog kritičara i priznatog dokumentariste Arsena Oremovića, ''Glava velike ribe'', dok je publika za svojeg favorita proglasila komediju Gorana Dukića ''Nosila je rubac črleni''. Za ulogu Jože u Dukićevom filmu, Ljubo Zečević je nagrađen priznanjem za najboljeg sporednog glumca, a iznimno hvaljeni ''Stric'' redateljskog dvojca Davida Kapca i Andrije Mardešića se okitio nagradama za najbolji scenarij i najbolju kostimografiju (Ana Savić Gecan). 

Dugometražni filmski debi, ''Punim plućima'', slavnog redatelja glazbenih i komercijalnih videspotova Radoslava Jovanova-Gonza zaslužio je nagrade za najbolju fotografiju (Stanko Herceg) i zvuk (Frane Homen) dok je Ana Bulajić Črček nagrađena priznanjem za najbolju masku u povijesnom epu ''Illrycvum''. Što se tiče međunarodnog programa, film ''Dani suše'' Emina Alpera proglašen je najboljim od strane žirija, dok je publika svoje glasove uputila ''Ljetu kad sam naučila letjeti'' Radivoja Andrića. 

Piše: Ivica Perinović