Novosti

Ženijalni dani u Kino Zoni uz film ''Podržite djevojke''

Ženijalni dani u Kino Zoni uz film ''Podržite djevojke''

02.03.2020.

Za otvaranje mjeseca ožujka u Kino Zoni, spremamo vam nešto posebno. Naime, na sam 'Dan žena' u nedjelju 08.03. u sklopu manifestacije 'Ženijalni dani' bit će održana projekcija filma namijenjena prvenstveno pripadnicama boljeg spola. Riječ je o komičnoj drami ''Podržite djevojke'', a valja naglasiti i to da smo u suradnji s cvjećarnicom 'Flora' za posjetiteljice projekcije pripremili malo iznenađenje.

Radnja filma prati voditeljicu sportskog bara Lisu (tumači je Regina Hall) koja uz uobičajene probleme na poslu pokušava zadržati dostojanstvo djevojaka koje su kao oskudno odjevene konobarice neprestano pod udarom šovinističkih opaski i svakojakih oblika uznemiravanja. Kako se jedna od zaposlenica našla u nevolji sa zakonom, Lisa organizira dobrotvorno pranje automobila mušterija kako bi prikupili sredstva koja će sirotoj djevojci pomoći u angažiranju odvjetnika. Ta ideja se ne svidi pretjerano vlasniku bara zbog čega se Lisa nađe u nezahvalnoj poziciji.

Režiju i scenarij potpisuje jedan od najistaknutijih američkih mumblecore redatelja Andrew Bujalski, a onima koji nisu osobito upoznati s njegovim dosadašnjim poprilično bogatim opusom ovo će biti savršena prilika. Film na jedan intimističan način istražuje položaj žena u muškom svijetu (ovom prilikom konobarica u sportskom, uglavnom muškarcima ispunjenom baru), poziva na toleranciju i ravnopravnost i na skroman način odaje počast američkoj radnoj klasi. Regina Hall je jako dobro utjelovila Lisu, sposobnu i brižnu voditeljicu bara koja pomalo shvaća kako se neke stvari nikad neće promijeniti dok god oni koji su najviše ugroženi glasno i jasno ne zatraže svoje pravo na dostojanstvo i jednakost. 

Film ''Podržite djevojke'' je do sad prikupio zavidan broj kritičarskih priznanja, a prošle godine je bio i jedan od konkurenata za Motovunski 'Zlatni propeler'. Pozivamo ovim putem naše vjerne gledateljice na projekciju filma namijenjenih prvenstveno njima, a na ulazu u dvoranu će ih dočekati i prigodno iznenađenje.

Ulaznice možete kupiti svakim radnim danom od 8 do 14h u prostorijama Centra nezavisne kulture (preko puta pošte na Relji) te na lokaciji projekcije sat vremena prije početka. Podsjećamo, projekcija filma će se održati u Koncertnoj dvorani Kneževe palače u nedjelju 08.03. s početkom u 20 sati. Vidimo se!