Novosti

Zlatni medvjed otišao u ruke jedinom dokumentarcu u konkurenciji, ''Na Adamantu''!

26.02.2023.

Pod predsjedanjem slavne holivudske glumice Kirsten Stewart, žiri 73. Berlinalea sinoć je dodijelio priznanja najboljima. Bez nekih pretjerano zvučnih autorskih imena u konkurenciji, 'Zlatni medvjed' za najbolji film otišao je u ruke producentima dokumentarca ''Na Adamantu'' francuskog redatelja Nicolasa Philiberta koji kazuje priču o pacijentima i njegovateljima u psihijatrijskom centru s jedinstvenom plutajućom strukturom smještenom usred rijeke Seine u središtu Pariza.

Velika nagrada žirija ('Srebrni medvjed') je pak dodijeljen najnovijem filmu dobro nam znanog njemačkog redatelja Christiana Petzolda (njegove fantastične drame ''Tranzit'' i ''Undine'' ste već mogli pogledati u programu naše kinoteke) ''Vatra'' čija radnja prati grupu prijatelja u kući za odmor na Baltičkom moru gdje emocije naviru dok se sasušena šuma oko njih zapali.  

Nagradu žirija je dobila portugalska drama ''Živjeti loše'' Joãoa Canije koji kazuje priču o pet žena koje se bore za stabilnost hotela koji su naslijedile, živeći u "starom i nerješivom sukobu", s mnogim razgovorima koji su odgođeni i mnogo toga što ostaje za reći unutar obitelji.

'Srebrni medvjed' za najboljeg redatelja otišao je u ruke francuskom veteranu Philippeu Garrelu za obiteljsku dramu ''Le grand chariot''. Priznanje za najboljeg glumca/icu otišla je Sofíji Otero za ulogu u drami '’20 000 vrsta pčela'' dok je ono za sporednu otišlo u ruke Thei Ehre za ulogu u drami ''Do kraja noći''. Kompletan popis laureata možete pronaći na službenim stranicama festivala putem poveznice https://www.berlinale.de/en/festival/awards-and-juries/international-jury.html, a spomenut ću još i kako je nagrada za životno djelo dodijeljena legendarnom holivudskom redatelju Stevenu Spielbergu. Čestitke svim pobjednicima! 

Piše: Ivica Perinović